Hipercholesterolemia: dieta skuteczna jak farmakologia?

Medycyna stylu życia News
2022-03-08

Pierwsze badanie tego rodzaju wykazało, że odpowiednia drobna zmiana diety może obniżyć stężenie cholesterolu w podobnym stopniu jak farmakoterapia. Według naukowców hipercholesterolemię można w naturalny sposób cofnąć w ciągu zaledwie 30 dni.

Hipercholesterolemia dotyka prawie 95 mln Amerykanów i jedną na dwie osoby w wieku powyżej 50 lat – przypominają amerykańscy specjaliści z Mayo Clinic. W Polsce zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi ma prawie 20 mln osób. Wielu pacjentów z hiperlipidemią, którym przepisano statyny, nie jest w stanie lub nie chce ich przyjmować. Tymczasem nowe, wieloośrodkowe, randomizowane i podwójnie zaślepione badanie – opisane na łamach czasopisma „Journal of Nutrition” – wskazuje na to, że farmakoterapia być może wcale nie jest konieczna.

Uczestnicy badania – 18 mężczyzn i 36 kobiet (średnia wieku ± SD: 49 ± 12 lat; średni poziom cholesterolu LDL ± SD: 131 ± 32,1 mg/dl) – zamienili niewielką część tego, co zwykle jedli, na składniki specjalnego systemu dostarczonego przez współpracującą z naukowcami firmę Step One Foods. Dwa razy dziennie spożywali produkty opracowane właśnie z myślą o obniżeniu poziomu tzw. złego cholesterolu. Były to m.in. specjalne batony czekoladowe czy truskawkowo-bananowe koktajle, bogate w błonnik pokarmowy, sterole roślinne, przeciwutleniacze czy kwasy tłuszczowe omega-3.

W ciągu zaledwie czterech tygodni poziom LDL, czyli tzw. złego cholesterolu, spadł u ochotników – w porównaniu z grupą kontrolną – średnio o 9 proc., a u niektórych – nawet o ponad 20 proc. Badacze podkreślają, że wyniki te osiągnięto dzięki minimalnym zmianom w diecie (dwie przekąski dziennie), co – biorąc pod uwagę fakt, jak trudno przekonać pacjentów do restrykcyjnych modyfikacji jadłospisu – jest niezwykle istotne.

Piśmiennictwo

Kopecky L.S. et al.: Reduction in serum LDL cholesterol using a nutrient compendium in hyperlipidemic adults unable or unwilling to use statin therapy: a double-blind randomized crossover clinical trial. „Journal of Nutrition” 2022/02, vol. 152, iss. 2, pp. 458–465.